Lezingen over Het IJzeren Veulen

Lezingen

Het komende seizoen hoop ik weer lezingen te geven. Van Gouda tot Ermelo, van Arnhem tot Meliskerke. En natuurlijk ook in de regio waarin mijn boeken zich afspelen. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht.

In deze nieuwe lezingenserie zal het vooral gaan over Het IJzeren Veulen, mijn nieuwe roman. Maar die roman – over een historische moordzaak, uit 1676 – speelt zich af tegen de achtergrond van de boerenwereld die ik in mijn non-fictieboek De hoeve en het hart beschreven heb. Het lijkt me dus leuk om beide boeken in mijn verhaal te betrekken.

beeld André Dorst

Voor mezelf was het een bijzondere en nieuwe ervaring om met hetzelfde materiaal een totaal ander boek te maken. Er bleek een wereld van verschil te bestaan tussen fictie en non-fictie. Zoals ik al eerder schreef: voor een roman moet je heel andere, veel concretere dingen weten dan voor een geschiedenisboek. Bijvoorbeeld: wat er op een dorpskermis te beleven viel, welke woorden een 17e-eeuwse predikant op de kansel gebruikte, hoe een boerin een kip slachtte. Of, heel ingewikkeld: hoe laat de mensen opstonden en naar bed gingen, of welke routes ze gebruikten als ze van de ene plaats naar de andere wilden.

Dat is trouwens alleen nog maar het inhoudelijke verschil. Daarnaast zijn er natuurlijk óók nog grote verschillen in stijl, opbouw en perspectief tussen fictie en non-fictie. Bij een geschiedenisboek gaat het om een duidelijke rode draad, en om stevige onderbouwing van je stellingname. Maar bij een roman moet je als schrijver veel meer nadenken over de plot, veel meer schrijven vanuit de personages. Het zijn, kortom, twee verschillende manieren van werken, twee manieren van omgaan met het verleden.

In het geval van Het IJzeren Veulen heb ik geprobeerd de geschiedenis zo goed mogelijk recht te doen. Alle personages hebben echt bestaan, alles wat ik weet over het 17e-eeuwse Herwijnen is in het verhaal verwerkt. Maar tegelijkertijd zijn de karakters, de gesprekken en de hele plot van het verhaal natuurlijk verzonnen. Of zo’n roman dus een betrouwbaar beeld van het verleden geeft? Ergens niet, omdat niet alles echt is gebeurd. Maar ergens ook wel, omdat je juist door inleving, door het gebruik van verbeelding, voor je gevoel dichter bij die historische werkelijkheid kunt komen.

Het lijkt me leuk om daar – aan de hand van de verhalen uit Het IJzeren Veulen en De hoeve en het hart – met de lezers (of de lezers-in-spe) van beide boeken over na te denken. Mét veel plaatjes uiteraard.

2 september 2024

Hieronder een overzicht van de lezingen die ik heb afgesproken. Nog niet overal weet ik een precieze locatie of tijd, voor meer informatie daarover kun je het beste terecht bij de organiserende vereniging of boekhandel (zie de links in het onderstaande overzicht). De meeste bijeenkomsten zijn ’s avonds; waar dat niet zo is heb ik het aangegeven. :

zaterdag 14 september 2024 (ochtend)
Ermelo, ontmoetingsdag Schrijvenderwijs

donderdag 26 september 2024
Meliskerke, boekhandel De Boekenmolen

woensdag 23 oktober 2024
Gouda, boekhandel Smit

vrijdag 25 oktober 2024 (overdag)
Arnhem, Openluchtmuseum, collegedag Historisch Nieuwsblad

woensdag 30 oktober 2024
Herwijnen, historische vereniging Den Ouden Dijk

donderdag 23 januari 2025
Slijk-Ewijk, historische kring Midden Betuwe

donderdag 30 januari 2025
Dordrecht, boekhandel Present

dinsdag 25 februari 2025 (avond)
Kapelle (Zld), boekhandel De Bron

vrijdag 11 april 2025 (avond)
Spijk (bij Gorinchem), historische vereniging Spijk en Vogelswerf

Dit artikel delen:

Vorig bericht
Vijf berijmingen gratis beschikbaar

Ook interessant om te lezen: