Biografie

Enny de Bruijn is historisch onderzoeker, journalist en schrijver. Ze is gefascineerd door mensen uit het verleden: de manier waarop de grote geschiedenis zichtbaar wordt in de kleine verhalen van afzonderlijke mensen. Daarover schrijft ze boeken die gebaseerd zijn op nieuw onderzoek, maar tegelijk toegankelijk zijn voor een breed publiek.

„Het liefst houd ik me bezig met het verre verleden. De tijd van de Tachtigjarige Oorlog, de Reformatie, de Gouden Eeuw. Hoe was het voor een adellijke weduwe, een huursoldaat in het leger, een dominee in een provinciestad of een boer op het platteland om in die tijd te leven? Hoe ging je ermee om als er een oorlog uitbrak, als de hele samenleving ontwricht was en ook je naaste familieleden en vrienden ruziemaakten over de kerk en de politiek, als de dijk doorbrak of als al je koeien aan de veepest stierven?

Geschiedenis verdiept en verrijkt je leven

Geschiedenis verdiept en verrijkt je leven, geeft je een gevoel van verbondenheid met de generaties die je voorgingen en helpt om de dilemma’s van je eigen tijd in een groter verband te zien. Die ervaring wil ik graag met anderen delen.

Mijn eigen wortels liggen in het rivierengebied, vandaar ook mijn voorkeur voor deze regio in de geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw. Ik woonde als kind in verschillende dorpen op het Gelderse platteland, studeerde daarna Nederlands in Utrecht, was een paar jaar docent in het voortgezet onderwijs en werkte jarenlang als cultuur- en boekenredacteur voor het Reformatorisch Dagblad. Momenteel ben ik freelancejournalist en schrijver.

In 2012 promoveerde ik aan de Universiteit Utrecht op een biografie van de zeventiende-eeuwse dichter en predikant Jacob Revius: Eerst de waarheid, dan de vrede. Sindsdien publiceerde ik diverse boeken en artikelen over Nederlandse geschiedenis in de zestiende en zeventiende eeuw. Zo was ik in 2017 eindredacteur van Volk in verwarring, een bundel historische essays over de lokale impact van de Reformatie: wat hebben de mensen in Breda, in Gouda, in Asperen of in Dokkum in die tijd van kerkelijke conflicten en persoonlijke geloofskeuzes allemaal meegemaakt?

Boeken die de geschiedenis laten leven

In 2019 verscheen mijn boek De hoeve en het hart, over het dagelijkse leven van een zeventiende-eeuwse boerenfamilie in het Gelderse dorp Herwijnen. Dat boek was niet alleen op archiefonderzoek gebaseerd, maar ook op de bijzondere briefwisseling van Arien van Rijckhuijsen, een van mijn verre voorouders. Het werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 en bekroond met de Professor van Winterprijs 2021.

In 2024 verscheen mijn eerste roman: Het IJzeren Veulen, over een mysterieuze moordzaak in 1676, tegen de achtergrond van het leven op het Gelderse platteland (waarbij ik royaal gebruik heb gemaakt van het onderzoek dat ik al voor mijn vorige boek gedaan had).

Momenteel werk ik aan een boek over Catharina van Gelre en haar familie, tijdens de roerige jaren van Opstand en Reformatie in de Nederlanden. Catharina was na de dood van haar man vrouwe van Heukelum, Waardenburg en Ammerzoden, en deed er in haar hoogtijdagen (rond 1570) alles aan om de nieuwe bewegingen van Opstand en Reformatie tegen te werken. Vergeefs uiteraard.”